2013. április 22., hétfő

Alapanyag nézőben!

A rossz idő ellenére sikerült azért egy kicsit kóborolnom a közeli erdőkben. Rengeteg lehetséges jó alap lapul a hegyekben a szerpentinek mellett, köszönhetően az erdőgazdaság fáradságos munkájának. Gyakorlott bonsai kezeket megszégyenítő példányokat "gyártanak" évről-évre a különböző szártépő,
bozót irtó adatperekkel a gépek! Ezek közül fényképeztem párat, begyűjteni egyenlőre nem tudom mikor tudom őket. Szeretném felkeresni az illetékes szerveket, hátha legális úton nyugodt körülmények között megtehetem különösebb kommandó nélkül. Mindenki jól járna!

  Bükk
(Fagus Sylvatica)
  Mezei Juhar
  (Acer Campestre)
vad és kócos majd meglátom...
  Gyertyán
   (Carpinus Betulus)
    (2012március)
nem lesz egyszerű leválasztani a
kb 1.5m2-es gyökér-sarj kapcsolatról
   2013 március 1 évvel rá
most újra vissza nyírtam picit

  Tölgy
   (Quercus Petraea)
     Egy igazi öreg Ent!
több éve gyönyörködöm benne


A másik kimagasló élmény a 2hét otthon létből, hogy végre sikerült eljutnom Szimon Csabához és szemügyre vehettem sok évi munkájának teremtményeit! Már amennyit engedett az a kb 15cm hó ami mindent betakart!
Azért így is ki-ki kandikáltak a finoman kidolgozott szebbnél szebb növények! Szemügyre vehettem pár csoda szép példányt közelről! Mit mondjak nem csalódtam! Tisztában voltam e jó ember fanatizmusával, de be kell vallanom kezdek aggódni! A szobákban minden cm2-en, különlegesebbnél-különlegesebb növények,dugványok és persze a ház körül az udvaron is hasonló a helyzet! Elképesztő! Bárcsak több ilyen ember lakna a közelemben! Csabival kb 10 éve találkoztam először. Szombathelyen járt és a közeli  faiskolában a" van-e valaki bonsaios a városban" kérdésére ismerősöm elárulta a címem. Azóta kisebb-nagyobb szünetekkel tartjuk a kapcsolatot. Képet inkább nem tennék fel a téli kondíció nem adná vissza a mutatni való igazi varázsát!

2 megjegyzés:

  1. szia

    én március elején szoktam begyűjteni az alapanyagot nagy részben sikerül is attól függ milyen hosszú a tél, de volt már amikor februárba mentem annyira nem volt fagy. Nekem tetszenek a fényképen látható alapok, egyébként ha nincs körbekerítve én kivenném, engedély nélkül persze, nem árt ha ismered az erdészt.
    Egyébként te merre laksz össze ismerkedhetnénk egy kis tapasztalat megosztásra.

    üdv

    Cserven Sándor

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    én is február, márciusban szoktam, de előfordult április végén is, igazából elég időjárás függő!Na és persze a növény sem mindegy milyen, örökzöldek(kivéve párat pl.: bukszus)jobbak késő ősszel.
    Szombathelyi vagyok, de a tapasztalat megosztásra aminek természetesen örülnék sajna várni kell még kb 10hónapot mire haza költözöm Magyarországra,jelenleg Dublinban lakom.
    Siójut nem épp a szomszédban van, de majd összehozzuk!
    Minden jót!
    Gábor

    VálaszTörlés