2013. október 14., hétfő

Hajrá Magyarok!

Régóta filózom le merjek-e írni és ha le hogyan olyan véleményt amitől tartok, hogy esetleg megbánthatok más bonsaiosokat vagy bárkit! Azonban az utóbbi hetek élményei átértékeltek sok mindent, megválaszoltak pár régóta bennem kavargó kérdést és megerősítettek abban, hogy leírjam, lesz ami lesz!
A lényeg röviden és tömören miért nincs meg Magyarországon az a felhozatal, mint (messzebb ne menjek) a szomszédos országokban? Holott sok komoly múlttal rendelkező gyűjtő van. Közben (név nélkül) mennyi határon túli blogon látható pár éve kezdett emberke komolyabbnál-komolyabb növényekkel van körülvéve! Teszem hozzá gyorsan NEM méreg drága import fákkal,gyűjtött benszülött anyagból!
Kérem senki ne sértődjön meg ne vegye ezt magára és várjon az anthrax-es levelek küldésével amíg a mondandóm végére érek! Természetesen rengeteg gyönyörű növény van kis hazánkban!
Amúgy is ki vagyok én, hogy csak így bíráljak? Nos senki és a sor legvégére sorolom magam, de akár egy laikus is látja a különbséget az előbb említett különböző blogok megnyitása után.
A válasz persze nem olyan bonyolult egyértelműen nem rendelkezünk olyan földrajzi paraméterekkel,mint körülöttünk sokan. A következő képeken mutatok erre pár példát. Mikor láttam ezeket a növényeket elképzeltem a lehetséges végeredményt és a majdnem kész bonsaira ráfordított időt, hamar megfogalmazódott bennem talán nem kellene az összehasonlítás állandóan. A mi mércénkkel kell nézni,élvezni és esetleg bírálni.
A másik dolog amire rájöttem, Magyarországon az igazi kihívás komoly növényt alkotni! Aki vet egy pillantást a képekre azt hiszem egyet ért velem abban, hogy ilyen alapokból dolgozni nem akkora fejtörés és nem 15 év!
Egy szó, mint száz hajrá Magyarok! Mi vagyunk az igazi, kitartó, türelmes, bonsai alakítás szerelmesei!

quercus ilex szélesebb,mint a
lábfejem és csavarodott mintha a
centrifugából vették volna ki

szintén Q. ilex csak comb
vastag és kb 50 cm magas
pinus ponderosa  hasadva, tekeredve
szinte követhetetlen vonalakkal
pinus ponderosa
na jó ez a boróka picit nagy
bonsai-nak,de nem hagyhattam ki
pinus ponderosa
szintén ponderosa
pinus ?
számomra ismeretlen szárazságtűrő
bokrok amik valami fantasztikus formában,
tekerednek, csavarodnak,brutális jin-kel
sharik-kal, lehet bonsai-nak nem is való
pedig kinéznek vagy 100 évesnek!


Ez csak egy pár növény amik épp az utamba kerültek és sok természetvédelmi területen persze, azonban 100-1000 másikat láttam mindenfelé az út mellett amiket probléma nélkül lehetne gyűjteni jobbnál-jobb jamadorik amikből rövid időn belül(5-8év) akár kiállításra érett komoly példányokat lehetne alakítani.
Aki járt már ilyen helyeken tudja jól milyen érzés,mennyire vérzik az ember szíve! Én többször elvéreztem!
No de sebaj, ne legyek telhetetlen! Amiből tudok próbálok dolgozni és kihozni amit tudok.

3 megjegyzés:

  1. Gábor! Igen! Ezekkel nem tudunk versenyezni. Igazad van. De kérdés, hogy kell-e nekünk Pinusokkal versenyezni, Sabinakkal és Oleakkal iszapbírkózni? Tony Tickle elismerően nyilatkozott a hazai Galagonya felhozatalról ...
    Az a mi erősségünk! Majd zokognak a spanyolok a 30. Noleandersen a kiállított magyar Galagonya láttán!

    VálaszTörlés
  2. Így legyen !! meg azért még vannak más szép növények is nem csak galagonyák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen! Rácz Gyurinak például gyönyörű Vadkörtéi, Vadalmái, Tölgyei vannak. Vagy egy nagyon szép törzsű Morus-a!
      Szóval azt gondolom, hogy azért itthon is lehet csodákat művelni, nem nagyobb erőbedobással, mint spanyolok, csak épp nem ugyanabból a fajból.

      Törlés