2012. december 15., szombat

Ligustrum "tönkök"

A megalománi szele csaphatott meg amikor ezekre a Fagyal (Ligustrum ovalifolium) tönkökre fanyarodtam!
Ennek mindössze 1 éve, de nem bántam meg! Fantasztikusan fejlődnek, maximálisan meghálálják a gondoskodást!

Még az anyaföldben...
már nem sokáig...
  (2012.02.)
Az egyik góliát...



2 hónappal később,némi méret csökkentés után


október, 7 hónappal az érkezés után

7 hónap alatt a csupasz tönkökből több száz kis rügy indult neki. A többszöri nyírásnak köszönhetően dúskálnak az új hajtásban és már kezdenek is valamilyen formát ölteni, igaz egyenlőre a gyökérzet regenerálódása a növény egészsége és a megfelelő mennyiségű ágrendszer kiépülése a cél, a jövőbeli alakításhoz. Mellesleg addig van időm nézegetni, eldönteni egy lehetséges forma, a lehető legjobb alakítás, illetve a tönkök marásának, megmunkálásának menetét. Alig várom!
Kevés ilyen hálás és mindent eltűrő növény van, mint a fagyal azt gondolom! Ezek a 25-30 éves növények(kert tulajdonos állítása szerint) egy nagyon erős gyökér valamint törzsbeni visszavágást voltak kénytelenek elviselni, mint a példa is jól mutatja mind túlélte és fantasztikus fejlődést mutatott!
Ezt Graham Potter is elmondja az alábbi videón, én is csak megerősíteni tudom és ajánlani minden kezdő és profi bonszájosnak is!

http://www.youtube.com/watch?v=72-glgsc0HA&list=UUPb-Tj0QB5fz-oSPYDva9tQ&index=24


Természetesen ajánlom emellett minden más videóját is ennek a jó embernek hiszen nagyon hasznos és érthetően bemutatott alakítást,technikai tanácsokat stb... közvetít igényesen csomagolva.


mi lesz ezekből? ?

2 hónappal később

2 hónappal később, vissza fűrészelve



még több zöld, 7 hónapra rá

másik góliát...
egyedül nem emelgetem....

hajtásokban nincs hiány, mindössze 2 hónap alatt

addig élesítem a maró fejeket...

Lonicera nitida,egyetlen egy zöld hajtás nélkül,
kíváncsi vagyok mi lesz ebből,túléli?
2 hónap alatt erre volt képes!!

az amúgy is kis kert egy összezsúfolt része

A következő jó barát egy madárbirs (Cotoneaster horizontalis), amit biciklin cipeltem haza,keresztül a városon 6km-en át ! Elől-hátul lelógott és nem mondom, hogy nem gondolkodtam el többször is elme állapotomon!Tudom mindenkinek ajánlani aki szeretné, hogy az emberek megbámulják és egy ilyen multinacionális  nagyvárosban is komolyabb feltűnést keltsen, mintha egy Ferrarit vezetne!




más szögből, 2 hónappal később,
nagyon reménykedem, hogy életben marad
és megerősödik!
így fest 7 hónappal az érkezést követően

A nagyobbik törzs legfelső 20 cm-e nem hajtott csak ki, illetve az is neki futott többször, de sajnos végül nem maradtak meg. Azóta megint halt vissza 1-2 ág, nagyon remélem ez nem fog folytatódni! Sajnos volt már pár rossz élményem madárbirsekkel korábban, két nagyon ígéretes példányom is a túlvilágot választotta vonzóbbnak! Lehet ezekről az elpusztult növényekről is készítek egy kis külön részt, így emlékezve meg róluk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése